clanak False

Zajednički projekti Zagreba i FIDE

23.01.2013.


Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je jutros izaslanstvo Međunarodne svjetske šahovske federacije FIDE koje je predvodio predsjednik Kirsan Iljumzhinov. Na radnom sastanku u Gradskoj upravi predstavljene su dvije ideje koje će vrlo brzo krenuti u realizaciju u suradnji Grada s FIDE-om.


Već sljedeći tjedan počet će podjela šahovskih ploča po gradskim obrazovnim ustanovama kako bi se zagrebačka djeca zainteresirala za taj sport, koji kao priznata olimpijska disciplina na 100.000 susreta godišnje okuplja 600 milijuna igrača u svijetu. Ideja je da se šah promovira, da se djeca zainteresiraju za taj sport, u čemu će, dogovoreno je, pomoći hrvatski i svjetski velemajstori, a, u konačnici, iniciralo bi se i da se šah uvede kao fakultativni predmet u zagrebačke škole, kao što je praksa u mnogim drugim zemljama.

Također, na sastanku je dogovoreno da će Grad u suradnji s Hrvatskim i Svjetskim šahovskim savezom obnoviti Turnir mira, nekad najznačajniji i najpoznatiji šahovski turnir u povijesti FIDE koji se desetljećima održavao u Zagrebu. Prvi je organiziran 1965. u povodu 20. obljetnice oslobođenja od fašizma, a zadnji dvadeset godina kasnije. Turnir je okupljao najveća svjetska šahovska imena toga vremena kao što su Robert Bobby Fischer, Vasilij Vasiljevič Smislov, Tigran Petrosian i Viktor Korčnoj.

Uz gradonačelnika Bandića na sastanku je bila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, pročelnici za financije, te obrazovanje, kulturu i šport Slavko Kojić i Ivica Lovrić, te voditeljica Službe za međunarodnu suradnju Vesna Šimić. Zajedno s predsjednikom FIDE u Gradskoj upravi bili direktor i glavni savjetnik predsjednika FIDE Berik Balgabaev, njihova novinarka Maria Grigoryan, predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Josip Leko i glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Ervin Sindik.


Gradske vijesti - 2013.