clanak False

ZeGeVege festival danas i sutra u Zagrebu

06.09.2013.


(Hina) - ZeGeVege festival, s više od 70 izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike, otvoren je danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a tijekom petka i subote Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u brojnim popratnim programima. 

Štandovi s pljeskavicama, kebabom i burgerom od konoplje, degustacije eko voćnih sokova i veganskog piva, besplatna šminka i frizure, kulinarske radionice, dječji kutak s eko programom, biljna hrana za pse i mačke, predavanja, video-projekcije, tombola, samo su dio bogatog programa ZeGevege festivala održivog življenja i prehrane. 

Festival već šesti puta zaredom početkom rujna uspješno priređuje udruga "Prijatelji životinja", a ta je manifestacija prije dvije godine postala dijelom međunarodnog festivala "Veganmania" koji se održava u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.
Predsjednik udruge Luka Oman rekao je da je ZeGeVege zanimljiv, ali i edukativan jer se bavi održivim načinom života.
"Održiv način života danas je postao nužnost, a ne samo izbor jer svjetske organizacije koje se bave hranom upozoravaju da nema dovoljno pitke vode i hrane odnosno namirnica životinjskog porijekla", kazao je Oman.
Naglasio je da sve što se izlaže, promovira i prodaje na ZeGeVege festivalu morat biti biljnog porijekla i ne smije sadržavati namirnice životinjskog porijekla što su, kako ističe, građani vrlo dobro prihvatili.
"Tu se može saznati kako promijeniti sebe da bi promijenili svijet", kazao je i pozvao zainteresirane za vegtarijanstvo, ali i one koji to nisu da posjete ZeGeVege festival, podsjetivši da su lani imali više od 30 tisuća posjetitelja. 

Otvarajući 6. ZeGevege festival, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je napomenuo da prema anketi "Prijatelja životinja" više od 80 posto Zagrepčana podržava vegetarijanstvo, a oko 30-40 tisuća građana uživa vegetarijansku hranu pa zato i Grad Zagreb daje podršku tom projektu.
Pozvao je građane da posjete ZegeVege festival i obećao da će slijedeće godine doći sa svojim psom Rudijem.


Gradske vijesti - 2013.