clanak False

Zagreb za Kamensko

27.09.2013.

 

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba danas se u prostorima Kulturno informativnog centra održala modna revija i tribina koju su pod motom Zagreb za Kamensko organizirale bivše radnice nekadašnje tekstilne industrije Kamensko kao dio inicijative da 27. rujan, dan kada je prije tri godine tvornica Kamensko otišla u stečaj, postane tradicionalni dan zagrebačkog ženskog radništva.
Kao osvjedočeni prijatelj i pokrovitelj, Manifestaciju i radnice i ovaj je put podržao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prije desetak dana na sastanku u Gradskoj upravi, članice Udruge pozvale su me na ovu hvalevrijednu manifestaciju, na kojoj je dogovorena pomoć u nabavci šivaćih strojeva, te pronalasku dodatnog, većeg proizvodnog prostora, rekao je gradonačelnik. 

Podršku Manifestaciji i njenim organizatoricama pružile su i žene iz javnog života noseći na reviji odjeću koje su radnice same kreirale i šivale, a nakon toga počela je tribina Novo žensko radništvo na kojoj se razgovaralo o diskriminaciji žena na tržištu rada i u poslovnom svijetu, utjecaju ekonomske krize na žene koje su izgubile posao u realnom sektoru te sveopćoj devastaciji radništva. 

Zahvalivši gradonačelniku na bezrezervnoj podršci, predsjednica Udruge Đurđa Grozaj podsjetila je na ne tako lijepu prošlost, ali i vjeru u bolju budućnost: Prije tri godine pale smo na dno. Bio je to naš kraj bez ikakvog nastavka. Ali mijenjajući sebe, promijenio se naš svijet, odlučile smo biti hrabre i dići se sa dna. I evo danas imamo svoju prvu modnu reviju. 

Podsjetimo, bivše radnice Kamenskog osnovale su Udrugu, te dva prostora, koje su dobile od Grada Zagreba na korištenje, pretvorile u krojačku radionicu gdje građani mogu sašiti po mjeri ili prepraviti svoje odjevne predmete, te pohađati tečaj šivanja. 
 

Vezane vijesti:

Uskrsni paketi za bivše radnice Kamenskog

Novo zanimanje za bivše radnice Kamenskog

Novi prostor za Udrugu Kamensko


Gradske vijesti - 2013.